Hackerangrep

Banker har alltid vært et yndet mål for hackere, selv om ikke veldig mange klarer å bryte forbi bankenes sikkerhetsmurer. Men fra tid til annen så skjer det, dessverre. I begynnelsen av November skjedde dette med Nordea og Swedbank. Nettsidene deres ble satt ut av spill store deler av fredagen, og lørdagen. Hackeren bak angrepet sier at han ikke vil stanse angrepene før han får utbetalt det som tilsvarer 10000 dollar i bitcoin.

 

Bitcoin er en digital valuta som ble laget av Satoshi Nakamoto i 2009. Bitcoins er ukjent for de fleste. I denne videoen får du en kjapp innføring i hva dette er og hvordan valutasystemet fungerer.

 

Selvfølgelig går verken Swedbank eller Nordea med på å la seg utpresse, og avviser at de vil betale hackeren. Han får seg derimot noen anmeldelser.

 

I 2013 startet, kanskje det største hackerangrepet, på flere banker i Russland, USA, Nederland, Sveits og Japan. I februar 2015 pågår fremdeles dette massive angrepet, og har da nådd å ramme banker i over 30 land, og tappet de for over 7,5 milliarder kroner.

Det er en internasjonal gruppe hackere som står bak, og hele angrepet startet ved at de sendte virusmailer til bankenes ansatte. Slik fikk de tilgang til pc’ene som de ansatte brukte, og kunne enkelt stjele den informasjonen som dukket opp på skjermen. For hver bank de angrep, brukte de omtrent 2-4 måneder på å gjennomføre hele angrepet. Og i hvert angrep svindlet de til seg omtrent 75 millioner norske kroner.

Denne formen for kriminalitet kalles cyberkriminalitet, og den utnytter seg av enhver svakhet i sikkerhetssystemene. Vi som er banker er prisgitt gode sikkerhetssystemer og vi må alltid forsøke å ligge et og to hoder foran hackerne. Cyberkriminalitet er nok dessverre et fenomen som er kommet for å bli, men det utvikles heldigvis stadig nye verktøy for å møte disse utfordringene.

(Visited 177 times, 1 visits today)